Sininen hetki on sininen hämärä ennen pimeää. Varsinkin vanhemmille ihmisille sininen hetki on istumista ja ulos katsomista. Ei sytytetä valoja, sisälle hiipii jo pimeyskin, mutta muuten hetki on sininen. Sinisen hetken aikana ei puhuta, silloin ajatellaan. Radio voi olla päällä hiljaa ja sieltä kuulua jotakin klassista. Niin, ajatella.

                                              *********************************

Tänä talvena olen havainnut monta sinistä hetkeä. En kuitenkaan koskaan ole ajatellut hetkeä tuon määrityksen mukaan. Hetki ajattelemiselle. Upeaa. Kuinkahan moni meistä ajattelee kuitenkaan tuosta luonnon muovaamasta hetkestä noin. Hetki jolloin tulisi hiljentyä, ajatella, poistaa turha melu, kiire ja antaa vaan ajatuksen lentää omia menojaan hämyisiin atmosfääreihin. Kuinkahan usein oikein pysähdymme tosissamme ja annamme ajatuksiemme lentää? Nykyään huomaan itse useinkin tekeväni niin, on aikaa pysähtyä ja ajatella. Oikein pelästyin huomiotani, että työelämän ja arjen tuoksinassa sellaisia hetkiä taisi olla aika vähän. Kyllä tietenkin niitä ajattelun hetkiä oli silloinkin,  mutta pysähtymistä ajattelemaan ilman pakonomaista sääntäämistä paikasta toiseen, on varmasti ollut paljon vähemmän.

Eihän se hetki ajattelulle vaadi sinistä hetkeä. Hetki voi olla vaikka kirkkaan keltainen auringon saattama hetki. Hetki hiljentyä, tuijotusta yhteen paikkaan, liikkumatta, kuulematta ympäriltä kuuluvia ääniä. Se hetki on myös aikaa itselle, omalle hiljentymiselle. Joskus se on ajattelua vailla mitään ajatusta..havaintoja...huomioita ehkäpä se on hetki omaan itseensä käpertymistä vailla minkäänlaista päämäärää joskus hetkeen mahtuu isoja oivalluksia, ainakin itselle.

Kiireisen elämänrytmin vastapainoksi jokaisen meistä olisi hyvä löytää tuo sininen hetki. Se ehkä opettaisi meitä mitä hiljentymisen kauneus on. Väliin tuntuu, että hiljentyminen ja rauhoittuminen on niitä asioita mitkä eivät kuulu nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Mitenkähän pystyisin opettamaan asian mm. kiireiselle, kouluun, harrastuksiin, ystävien tapaamisiin ym. sääntäävälle murkulleni? Hetki ajattelulle....rentouttaa ja poistaa stressiä!